JABATAN HOSPITALITI DAN PELANCONGAN

KURSUS YANG DITAWARKAN


SENI KULINARI


BAKERI DAN PASTRI


Tempoh Pengajian 
8 Semester

Pentauliahan
Semester 1 - 2 : Sijil Vokasional Tahap 1 (Pra-Diploma)
Semester 3 - 4 : Sijil Vokasional Tahap 2 (Pra-Diploma)
Semester 5 - 6 : Sijil Vokasional Tahap 3 (Diploma )
Semester 7 - 8 : Sijil Vokasional Tahap 4 & Diploma Vokasional Malaysia (DVM)


Modul Umum
AMT Bahasa Melayu I - VI
AMT Pendidikan Islam I - IV
AMT Pendidikan Moral I - IV
AMT English I - II
AMT Sejarah
AMT Mathematics
AMT Mathematics for Technology
AMT Sciences
AMT Science For Social
SUK Sukan I - V
PJK PJ & PK
KKU Kokurikulum I - V
PLKN Kokurikulum (PLKN)


[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI DAN PELANCONGAN]



SENI KULINARI

Pengenalan

Kursus ini mendedahkan pelajar kepada operasi dan penyelenggaraan dapur, penyediaan makanan dan restoran, penyediaan pencuci mulut, masakan timur dan barat, kuih tempatan, roti, pastri dan manisan, seni makanan, penyediaan makanan halal dan pengurusan makanan.

Di semester 8, pelajar perlu menjalani latihan di tempat kerja (On Job Training) selama 3 bulan bagi meningkatkan kemahiran yang telah diperolehi semasa di kolej ke tempat kerja yang sebenar.


Prospek Kerjaya 
Pelajar yang tamat dengan jayanya mempunyai peluang yang cerah untuk bekerja sebagai Chef dan Pembantu Tukang Masak di Sektor Perhotelan, Usahawan Perniagaan Restoran, Usahawan Pengeluar Makananan Sejuk Beku, Usahawan dalam Bidang Penyajian dan Katering, Bekerja di Bahagian Katering, Penerbangan dan Perkapalan Katering. Pelajar juga boleh bergelar usahawan sebagai Pengusaha Kedai Makanan dan Katerer.  Kepada yang ingin menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, mereka boleh meneruskan langkah mereka di UteM, UTHM, UNIMAP, UMP dan lain-lain IPT Kemahiran yang berkaitan. 

Modul Vokasional 
FUNDAMENTAL OF CULINARY ARTS
BASIC WESTERN COOKERY DESSERT
KITCHEN OPERATION
BASIC EASTERN COOKERY
FOOD SERVICE OPERATION
ADVANCED COOKERY
PASTISSERIE
FESTIVE FOOD
FOOD AND BEVERAGE CONTROL
LOCAL KIUH
FOOD ARTS
CATERING SUPERVISORY PROJECT
HALAL PRACTICE
BANQUET
OUTSIDE CATERING
BAKERY AND CONFECTIONERY
KITCHEN SANITATION AND OCCUPATIONAL HAZARD
KITCHEN MAINTENENCE
RESTAURANT OPERATION
ADMINISTER KITCHEN
PROCUREMENT
HUMAN RESOURCE MANAGMENT
BUDGET AND MARKETING PLAN
LABOUR COST
DEPARTMENTAL REPORTS


[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI DAN PELANCONGAN]



BAKERI DAN PASTRI

Pengenalan

Kursus ini menawarkan bidang pelajaran berkaitan penghasilan dan penyediaan roti, kek, manisan, biskut, cokelat, pastri, pencuci mulut, donut, pau dan pizza, membuat dan menghasilkan resepi baru dan istimewa serta pengurusan kos dan perniagaan dalam bidang ini.

Di semester 8, pelajar perlu menjalani latihan di tempat kerja (On Job Training) selama 3 bulan bagi meningkatkan kemahiran yang telah diperolehi semasa di kolej ke tempat kerja yang sebenar. 


Prospek Kerjaya 
Pelajar yang tamat dengan jayanya mempunyai peluang yang cerah untuk bekerja Chef dan Pembantu Tukang Masak di Sektor Perhotelan, Usahawan Perniagaan Restoran, Usahawan Pengeluar Makananan Sejuk Beku, Usahawan dalam Bidang Penyajian dan Katering, Bekerja di Bahagian Katering, Penerbangan dan Perkapalan Katering. Pelajar juga boleh bergelar usahawan sebagai Pengusaha Kilang Roti dan Pengusaha kedai Roti dan Kek. 


Kepada yang ingin menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, mereka boleh meneruskan langkah mereka di UteM,UTHM, UNIMAP, UMP dan lain-lain IPT Kemahiran yang berkaitan. 

Modul Vokasional
INTRODUCTION TO BAKERY DAN CONFECTIONERY
SANITATION DAN SAFETY
LOCAL DELICACIES
PASTRY MAKING
COOKIES
SIMPLE DESSERTS
BREAD MAKING
CAKE MAKING
DECORATIVE BREADS
CAKE DECORATION 1 / CLASSICAL CAJES
HOT DAN COLD DESSERTS
INDIVIDUAL PASTRIES
FROZEN DESSERTS
CAKE DECORATION 2 / GATEAUX AND TORTEN
BUNS AND ROLLS
WORK PLANNING AND SIMPLE COSTING
CHOCHOLATE
SPECIALTY CAKES
PIZZA AND DOUGHNUTS AND PA
QUALITY ASSURANCE
CONFECTIONERY
SPECIAL OCCATION CAKES SUPERVISORY SKILLS
PROJECT 1 plated desserts
PURCHASING AND FOOD
COST CONTROL
SPECIALTY BREAD
SCIENCE OF BAKING
VIENNOISERIE
DEVELOP NEW RECIPE
KITCHEN MAINTENANCE AND FOOD SAFETY
ENTREPRENEURSHIP
FINAL PROJECT


[KEMBALI KE MENU JABATAN HOSPITALITI DAN PELANCONGAN]